Quantcast
Channel: Vanaf de Zijlijn » Afbeeldingen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 67

Hoe maak je in 4 stappen zelf getekende plaatjes bij jouw lesmateriaal en digibordlessen?

$
0
0

Hoe doet ie dat..?

Op het internet zijn prachtige gratis webtools te vinden, waarmee je prachtige plaatjes kunt maken. Zie mijn blogpost „Hoe maak je online gratis leuke afbeeldingen voor werkbladen, werkboekjes, je klasblog of jouw Yurls?” Maar zelf leuke en passende plaatjes maken bij allerlei lesmateriaal en digibordlessen kan ook op een andere en eenvoudige manier. Gewoon het plaatje helemaal zelf tekenen door je eigen fantasie en creativiteit te gebruiken…

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Wit tekenpapier op A4-formaat.
  • Een vlakke ondergrond om kreukels in het papier te voorkomen.
  • Een set viltstiften in verschillende kleuren.
  • Een set fineliners; ook in verschillende kleuren.
  • Een pietsie fantasie en creativiteit.
  • Een printer waarop je kunt scannen of een gewone scanner.
    Heb je geen scanner of een „all-in-one” printer, dan kun je op jouw smartphone de scanner van Google Drive zetten. Zie mijn blogpost „Documenten scannen met je smartphone en Google Drive”.
    Wil je deze scanner gebruiken dan moet je wel een „Google”-account hebben en Google Drive gebruiken. De scan wordt namelijk opgeslagen op Google Drive. Binnenkort is ook de scan-app „Microsoft Lens” beschikbaar voor Android smartphones en tablets. Zie AndroidWorld:
    Zo kun je Microsoft Office Lens voor Android uitproberen
    . Of „Lens” al beschikbaar is voor de Iphone en Ipad weet ik niet.
  • Een gratis webtool om het plaatje verder te bewerken, bijvoorbeeld „Online Image Editor” of alleen te verkleinen, bijvoorbeeld „Image Resizer for Windows”.

Hoe maak je zelf een leuk plaatje in 4 stappen?

Stap 1:

  • Maak een (simpele) tekening op een wit tekenvel in A4-formaat met een hoeveelheid viltstiften en/of fineliners in verschillende kleuren.

Het plaatje boven aan deze blogpost heb ik getekend op een velletje printerpapier en een zwarte viltstift. Meer had ik op dat moment niet tot mijn beschikking.

Stap 2:

  • Scan de door jou gemaakte tekening en sla die op op jouw computer, bijvoorbeeld als JPG.
Scan tekening

Scan van mijn tekening op A4-formaat

Stap 3:

  • Open het enig online programma om jouw tekening desgewenst te bewerken en/of te verkleinen tot het door jouw gewenste formaat.
  • Upload in dit programma de scan van jouw tekening.

Stap 3:

  • Is het plaatje naar wens, dan sla je het op in een aparte map op jouw pc en kun je het gebruiken als illustratie voor jouw werkboekjes, werkbladen, klasblog, Yurls, o.i.d.

Jouw plaatjes online? Hoe zit dat met het auteursrecht?

1. Je wilt niet dat anderen jouw plaatjes kopiëren en hergebruiken

Aangezien jij jouw plaatjes helemaal zelf hebt gecreëerd, rust er auteursrecht op jouw plaatjes. D.w.z. dat anderen jouw plaatjes niet mogen hergebruiken (jatten). Je kunt dan moeilijk gaan doen als je dit ontdekt. Voor de zekerheid kun je in jouw plaatje een „watermerk” plaatsen, bijvoorbeeld „© Jouw naam”. Doe dat dan met kleine, licht gekleurde letters.

2. Plaatjes online zetten met een Creative Commons Licentie

Heb je er geen bezwaar tegen dat anderen jouw afbeeldingen hergebruiken maar wilt hier wel voorwaarden aanstellen, gebruik dan een Creative Commons Licentie. Klik hier voor uitleg en soorten licenties en hier een wizzard om een Creative Commons Licentie aan te maken. Je moet de gekozen licentie wel bij het plaatje zetten.

3. Anderen mogen jouw plaatjes zonder meer hergebruiken

Wil je door jouw gemaakte plaatjes zonder meer ter beschikking stellen aan anderen en mogen anderen met het plaatje doen wat ze willen (bijvoorbeeld bewerken) dan kun je de plaatjes in het publieke domein zetten.

Voorbeelden van volledig zelfgemaakte plaatjes

Op de Engelstalige weblog „The Rapid E-learning Blog” vond ik in het artikel „How to Create Your Own Hand-Drawn Graphics” prachtige voorbeelden van met de hand getekende plaatjes. Het is beslist de moeite dit artikel te lezen en de voorbeelden te bekijken, onder het motto: Laat je inspireren! Het advies van de auteur van dit blog Tom Kuhlmann – m.b.t. zelf getekende plaatjes – is:

Start with Basic Shapes
Most objects are basic shapes, so you need to learn to see the basic shapes in the objects. Then practice drawing them. The more you practice, the better you get.

Voorbeelden plaatjes

Bron citaat en afbeelding: Kuhlmann, T. [2015, 7 april].  How to Create Your Own Hand-Drawn Graphics [Blogpost The Rapid E-learning Blog]. geraadpleegd en overgenomen op 11 april 2015 van http://www.articulate.com/rapid-elearning/create-hand-drawn-graphics/

Tip: Maak je plaatjes transparant

Je kunt – net als in de geciteerde blogpost hierboven – ook zelf „onderdelen” voor plaatjes maken en zo een bibliotheekje met allerlei tekeningetjes samenstellen (in een aparte map). Met behulp van die tekeningetjes kun je weer nieuwe plaatjes creëren. Advies: sla die tekeningetjes op als PNG-bestandje met een transparante achtergrond. Een transparante achtergrond is een achtergrond die je niet ziet. Door transparante plaatjes te gebruiken kun je die plaatjes simpel in een andere afbeelding „plakken”, zonder dat je een witte of gekleurde achtergrond ziet. Plaatjes transparant maken kun je bijvoorbeeld doen met het gratis „Online Image Editor”.

Voorbeeld transparant en niet transparant plaatje 

Transparant - Niet transparant

Maak je wel eens zelf getekende plaatjes..? Hoe doe jij dat dan en welke (gratis) programmaatjes gebruik je hiervoor?



Viewing all articles
Browse latest Browse all 67

Latest Images



Latest Images